Advies

Het advies, hoe moeilijk het ook voor je kan zijn, maar ga wel hulp zoeken! Neem contact op met een huisarts of psycholoog en ga daar niet alleen naartoe! Verder… wees gewoon wie je bent en draai nergens omheen, hoe moeilijk het ook is! Er zijn ALTIJD mensen die WEL om je geven! Laat ze zien wie je écht bent, want jij bent bijzonder zoals je bent. Op deze wereld heb of krijg je een heel mooie rol in je leven met altijd nieuwe ontwikkelingen. Laat het pesten dit niet in de weg staan!

Word je online gepest? Zorg er dan ALIJD voor dat je de informatie die over je is verspreid als bewijs opslaat en bij je houdt. Sla dit bewijs NOOIT ONLINE op maar bijvoorbeeld op een DVD als het om filmmateriaal gaat of print het uit als het om tekst en foto ‘s / afbeeldingen gaat. Bewaar dit op een veilige plek en neem het mee om aangifte te doen bij de politie! (neem iemand mee om aangifte te doen!) Bewaar het ook na de aangifte, want je kunt het weleens hard nodig hebben als je het hoger of verderop gaat zoeken, bijvoorbeeld via een advocaat of andere instantie / hulpverlener! Zorg er voor dat JIJ bij het bewijsmateriaal kan en verder niemand anders zonder jouw toestemming!

Blijf praten als je je ongelukkig voelt! Met je ouders / verzorgers, hulpverleners, instanties en een goed gesprek met je beste vrienden / vriendinnen! Schaam je niet naar je vrienden en vriendinnen, want als ze échte vriendschap met je willen dan zullen ze je begrijpen en steunen! Tenslotte de vraag: is het pesten je eigen schuld? Nee, Laat je dat niet wijs maken! Want jij bent wie je bent, en als je je als jezelf gedraagt, waarom zou je je dan schuldig moeten voelen?! Schuldig omdat je bestaat? Zet dat uit je hoofd, want je MAG bestaan!