De gevolgen

De gevolgen van pesten kunnen heel divers zijn, maar in de meeste gevallen komen er psychische problemen voor. In veel gevallen kunnen deze ook ernstig zijn. Denk bijvoorbeeld aan een minderwaardigheidscomplex, dat kan oplopen tot zelfhaat en zelfs zelfdoding. Bij geen hulp om het trauma te verwerken kun je dit je hele leven met je meenemen. Enkele voorbeelden:

Zelfhaat
Je hebt een hekel aan jezelf en uit dit op verschillende manieren. Dit kan zelfbeschadiging zijn, waardoor je ‘jezelf haat in gedachte’ én je lichaam. Je zegt de meest afschuwelijke dingen over jezelf of het ergste geval is dat je het leven niet meer ziet zitten en er een einde aan wil maken, dit gebeurt helaas te vaak! Bij veel mensen gebeurt dit terwijl de ander het niet weet! Sommigen laten niets merken aan de buitenwereld door middel van een denkbeeldig ‘masker’ op te zetten. Je doet niet alleen jezelf verdriet, maar ook de andere mensen om je heen die van je houden! Wil je serieus dat de pesters winnen???

Minderwaardigheidscomplex
Er niet mogen zijn, jezelf verwaarlozen met bijvoorbeeld kapotte kleren, want niemand mag je! Je kunt niets, wat je bijvoorbeeld op je werk terugvindt bij jezelf of in je relatie. Geen relatie kunnen krijgen of beginnen omdat je ‘waardeloos bent’. Dat wat je uitstraalt is wat een ander ook aan je ziet! Negatief over jezelf spreken is een veel voorkomend ding bij een minderwaardigheidscomplex.

Geen of weinig zelfvertrouwen
Veel mensen hebben hier last van, ze denken dat ze het niet kunnen of dat ze het niet goed doen. Dit is minder ernstig dan een minderwaardigheidscomplex, maar wel érg belangrijk om aan te werken door hulp te zoeken! Ook ‘te weinig zelfvertrouwen’ straal je uit naar een ander!

Depressie
Somberheid, verdriet, het niet meer zien zitten daar begint het mee, maar na een tijdje jezelf vereenzamen omdat je nergens geen zin meer in hebt, zélfs niet om andere mensen te zien of spreken!, je hobby ‘s of sport verwaarlozen en uiteindelijk een ‘huismus’ worden, dat is één van de vele verschijningen van een depressie. Langdurig ben je elke dag somber en verdrietig! Je vindt in sommige gevallen ook jezelf zielig. De één praat erover, de ander praat er niet over en zonder dat hij of zij het in de gaten heeft zakt men steeds verder weg. Heb je een goede dag? Dan zal je bij jezelf denken ‘het valt met mij allemaal wel mee!’, maar dit is niet het geval! Depressief is depressief! Denk niet bij jezelf ‘ik kom er zelf wel weer uit want dit is niet het geval!’

Medicijn
Een goed ‘medicijn’ is al om onder de mensen te komen die om je geven. Praat over wat je dwars zit. Je weet zelf wel wie je 100% kunt vertrouwen! Bijvoorbeeld je ouders, verzorgers of je partner. Ga hulp zoeken bij een psycholoog of psychiater, zij zijn professioneel en hebben dagelijks met dit soort dingen te maken! Alles wat je met deze hulpverleners bespreekt blijft geheim vanwege de privacy. Schaam je niet om naar een hulpverlener te gaan! Er zijn er naast jou velen die hulp zoeken… Veel meer dan dat je zelf denkt!!!

Wat zijn de gevolgen op volwassen(er) leeftijd?
Deze gevolgen kunnen enorm zijn… denk bijvoorbeeld dat je door ziekte (misschien wel de rest van je leven) ‘een stempel’ krijgt waardoor je beperkt wordt in je leven! Medicijnen worden dagelijkse kost, bijvoorbeeld in geval van traumatische epilepsie of depressie. Geestelijk en psychisch loop je vast. Je kunt niet over het ‘er zijn wie je mag zijn’ heen stappen en dit zorgt uiteindelijk voor grote problemen! Er komt een tijd dat je, net zoals ieder ander, het maximale uit je leven wilt halen, maar wat als je dat niet lukt omdat je een hekel hebt aan jezelf en denkt dat alles naar jou toe negatief is?! Dat iedereen ‘de pik op je heeft’… Je wordt zo erg gesloten naar anderen dat zij je niet kunnen bereiken.